Szőnyegtisztítás mesterfokon

Szőnyegtisztítás géppel

Az ember általában évszakonként tart egy komolyabb nagytakarítást az otthonában, ezen felül pedig marad a felmosás, porszívózás és a portörlés. Ám sajnos még a nagytakarításnál is megpróbáljuk megspórolni a szőnyegtisztítás költségét. Ugyan minek nekünk szakszerű tisztítás, hiszen láthatóan a manuális porolástól, tisztítástól is milyen szép lesz a szőnyegünk.

Mindenki látott már a kertbe kilógatott szőnyeget, amelyet épp tulajdonosa próbál kiporolni. Bár hatásosnak tűnik, hiszen minden odacsapásnál látjuk a távozó porszemcséket, valójában semmit sem érünk el. A por 99%-a szépen visszaszáll a szőnyegünkbe. Mi pedig azzal a hibás tudattal vonszoljuk vissza a lakásunkba, házunkba, hogy de szépen ki lett tisztítva. Miközben az allergiát, asztmát okozó részecskék mind boldogan élnek tovább az otthonunkban.

Ezért javasoljuk most is azt, hogy ezen tényleg nem érdemes spórolni, mert a családunk, a gyermekeink és a saját egészségünket tesszük kockára. A legtöbb allergia alattomos módon alakul ki és nem érdemes a rizikófaktorral hazardírozni, amikor oly egyszerűen tehetünk ellene.

A szőnyegtisztítás csak komoly, modern gépekkel lehet hatásos

Ne próbáljuk meg otthon, vagy ha eddig mi is a fenti példát erősítettük, felejtsük el a házi szőnyegtisztítást. A kárpittal sem érdemes próbálkozni. Házilag egyszerűen sosem fogunk tudni még megközelítőleg sem olyan eredményt elérni, mint azok, akik évek óta csak ezzel foglalkoznak. Ráadásul az összes szőnyeg és kárpittisztítással foglalkozó cég vállalja a háztól-házig szállítást. A legtöbben még a szoros időbeosztásunkhoz is tudnak alkalmazkodni, ezért az sem gond, ha csak ritkán tudjuk fogadni őket. Valamint egy másik szempont is van, amit sokan nem vesznek igénybe. Rossz vegyszert alkalmazva, komoly, visszafordíthatatlan károkat is tehetünk, mondjuk a kedvenc bútorunk kárpitozásában.

komoly szőnyegtisztító

A szőnyegünk, kárpitunk egy kompetens cégnél viszont nagyon jó kezekben lesz. Erről meg is győződhetünk, mert a megrendeléskor megtudhatjuk a tisztítás menetét is. A gépi gyártású szőnyegeteket általában 2 napos határidővel szokták vállalni itt Budapesten, de vidéken sincs ez másképp. Emellett a fali, illetve rongyszőnyegek, sőt a kézi csomózású, kézi szőttes és keletei szőnyegek sem jelentenek gondot. Ezeket mindig egyedi mosással, vagy ha az anyag úgy kívánja kézi tisztítással teszik rendbe.

Számos cég az antik szőnyegeket is elvállalja, de azokkal a legtapasztaltabb kollégák foglalkoznak. Olyanok, akik akár több évtizedes gyakorlattal is rendelkeznek. Így a hatalmas szakmai felkészültségük és anyagismeretük révén biztosan sikeresen kitisztítják a legkényesebb portékát is, miközben kárt nem tesznek benne. Általában azért itt nem két napra vállalják a tisztítást, hiszen a folyamat is egészen más.

A szőnyegtisztítás folyamata

Minden szőnyeget a tisztítás előtt nagy hatásfokú, vibrációs elvű porológépekkel portalanítanak, atkátlanítanak. Már itt megmutatkozik a gépi kezelés előnye, hiszen kézi porolóval esélye nincs az embernek hasonló eredményre. Ezután a szőnyeget elő, illetve foltkezelik majd következik a programvezérelt művelet. A sík-mélynyomású szőnyegtisztítógép és a mélynyomás segítségével a szőnyeg keresztmetszetéből eltávolítják az összes szennyeződést.

Persze vannak típusok, amelyek különleges bánásmódot igényelnek. A nagyméretű, egyedi szőnyegeket ipari mosógépekben tisztítják különböző fokozatokon. Amennyiben az anyag igényli, lágy vizet használnak a folyamat során.

A különféle allergiák egyre nagyobb százalékát sújtják a lakosságot, ezért kérhetünk antiallergikus tisztítást is. Ilyenkor a portalanításra, atkátlanításra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, valamint speciális vegyszerekkel is utó kezelik szőnyegünket.

A takarítógép nem porszívó

Sokszor szeretik a modernebb porszívókat takarítógépként feltüntetni, de itt tisztáznunk kell egy félreértést. A piacon megtaláljuk a nedves-száraz porszívókat, amelyek por mellett vízfelszívásra is alkalmasak. A forgalmazók ezeket szeretik takarítógépként feltüntetni. Ennek ne dőljünk be.

A takarítógépek ennél jóval sokrétűbb szerkezetek, amelyek többek között porszívózásra is alkalmasak. Ám emellett a folyadékot is gond nélkül felszívják és a szennyezett felületre is ügyesen elegyengetik a tisztítófolyadékot, majd ugyanazzal a lendülettel, meg is tisztítják azt. Sőt a legjobb takarítógépek, már meleg vizet és forró gőzt is előállítanak, így jóval hatékonyabbak elődeiknél.Nagyon fontos, hogy ha beszerzünk egy takarítógépet, ne szabaduljunk meg a porszívótól, mert egyrészt az új szerzemény porszívó képessége lehet nem lesz elég. Másrészt ezeket mindig át kell szerelni, amikor a különféle funkcióikat használni szeretnénk. Ez pedig időigényes mulatság. Ennél sokkal egyszerűbb előkapni a porszívót.

Kölcsönözzünk takarítógépet

Egy igazán jó takarítógép nem két forintba kerül. Így nem is lehetett kérdés, hogy idővel megjelennek a takarítógép kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások. Manapság Budapesten és szerte az országban találkozunk ezekkel a cégekkel. Tőlük a gép valódi árának töredékéért kölcsönözhetjük pár órára, fél napra, napra az adott készüléket. Amennyiben évente csak néhányszor szánjuk rá magunkat arra, hogy kitisztítsuk a szőnyegeinket, kárpitunkat, a legjobb döntés egyértelműen a kölcsönzés. Amennyiben ebben gondolkodik, mindenképpen érdemes áttekinteni a Takarítógép Kölcsönző kínálatát.

Ráadásul a kölcsönzött gépet az ajtónkig hozzák, amelyet a takarítás befejeztével el is szállítanak. Így még azon sem kell gondolkodnunk, hogy hogyan oldjuk meg a szállítást.

Érdemes pár dolgot megfontolni:

Amennyiben úgyis rendszeresen kölcsönöznénk a takarítógépet, mert annyi szőnyeggel rendelkezünk, vagy éppen 3 kutyával és 5 cicával élünk együtt, akkor érdemes elgondolkozni egy takarítógép beszerzésén

Mindig figyeljen a típusjelzésre, mert egy-egy betű eltérés is hatalmas különbséget jelenthet a jellemzőkben

Mindig ellenőrizzük le vétel előtt, hogy a létező összes tartozék a géphez van-e csomagolva

Sose használjunk fékezett habzású mosószert. Mindig gondoljunk arra, hogy a megfelelő tisztítószer használata megnövelheti a takarítógép élettartamát

A magyar nyelvű útmutatót mindig kérjük el és ne sajnáljuk az időt arra, hogy mindent áttanulmányozzunk és az ott olvasottakat, szigorúan be is tartsuk

Tilos a takarítógéppel vegyszert, benzint vagy egyéb tűzveszélyes anyagot felszívni, mert tragédiába is torkolhat

Régebben nem volt egyszerű dolga az embernek. Számos 30-40 évvel ezelőtt gyártott magyar film, jellemző képkockája az, amikor egy görnyedt hátú szimpatikus idős hölgy porolja kézzel, azaz porolóval a szőnyeget és mindenfelé viszi a szálló port a szél. Ma már más időket élünk. Persze most is meglehet próbálkozni azzal, hogy manuálisan tisztítjuk ki a kárpitot, vagy a szőnyeget, csak éppen nem érdemes.

Két út közül is választhatunk. Kihívhatjuk a szőnyegtisztítókat, akik elviszik magukkal a szőnyegünket, kárpitunkat és benn a cégnél aprólékosan kitisztítják és vissza is hozzák nekünk. Vagy, választhatjuk azt a megoldást is, hogy takarítógépet kölcsönzünk és akkor bár sokkal több munkánk lesz vele, de olcsóbban megúszhatjuk a kalandot. Ennek további előnye akkor mutatkozik meg, ha nem is egy, hanem mondjuk akár 4-5 szőnyegünk is van, amelyik tisztításra érett.

Amennyiben bármilyen olyan körülmény fennáll, hogy érdemes beruháznunk egy takarítógépre, akkor tegyük meg. Arra viszont figyeljünk nagyon, hogy nehogy nedves-száraz típusú porszívót adjanak el nekünk takarítógépként. Azért az elmondható nagy általánosságban, hogy a legtöbb ember számára a takarítógép bérlése, vagy a takarítást végző cégek szolgáltatásainak az igénybevétele elegendő.