Bélyegző, névjegykártya, cégtáblakészítés

Bélyegző

Nagyon fontos, hogy mit nyújt a vállalkozása, de az is legalább annyira lényeges, hogy mindezt milyen külsőbe csomagolja. Ennek a körítésnek elengedhetetlen kellékei a bélyegzők, a névjegykártyák és a cégtáblák.

A bevezetőben említett három eszköz mind arra hivatott, hogy az ön, illetve a vállalkozása jó hírét vigyék. Egy szép bélyegző korlátozottan, de egy tetszetős névjegykártya vagy cégtábla már komoly hatással lehet az ön megítélésre. Persze, ez fordítva is igaz. Hatalmas rombolást tud végezni a cége megítélésén egy hanyagul megtervezett cégtábla, névjegykártya.

Bélyegzők ma Magyarországon

A bélyegző nem kötelező, mégis mindenkinek van. Ennek praktikus okai vannak. Rá lehetne írni az összes pecsételni valóra a szükséges adatokat, de ez egyrészt időigényes, másrészt benne van a hibázás lehetősége. Viszont a bélyegzővel csak egy mozdulat mindez.

Erre sincsen jogszabály, de azért, hogy egy bélyegzőnek értelme legyen, a következő adatokat tüntessük fel:

  • vállalkozás neve
  • székhelye (cím, irányítószámmal)
  • adószám
  • cégjegyzékszám
  • esetleg bankszámlaszám

Fontos, hogy ha a bankszámlaszámot is el szeretnénk tüntetni, érdemes az általánosnál egyel nagyobb bélyegzőt rendelni, hogy biztosan kényelmesen, jól olvashatóan kiférjenek a karakterek.

Mi mindenre jó a bélyegző:

hitelesítheti a számláit

borítékokat egy mozdulattal címezhet fel

érkeztethet, dátumozhat, iktathat, ugyanezzel az erővel érvényesíthet vagy éppen érvényteleníthet iratokat

aláírás bélyegzővel másodperc alatt szignózhat

pedagógusként jutalmazhat vagy büntethet például egy ördög, angyal pecséttel

reklámfeliratokat varázsolhat a szórólapjaira

Ennél jóval sokrétűbben használhatja fel a bélyegzőjét, de már a fenti lista is ad némi képet arról, hogy Önnek miben segíthet egy bélyegző. A bélyegzőkészítőt megkérheti komplett grafika megvalósítására is, de vegye figyelembe, hogy annak a minősége egy középszerű nyomtatóéval ér fel, ezért nem érdemes túlbonyolítani a dolgot.

Bélyegzők fajtái:

Fanyeles: régebben csak ez a modell létezett és hatalmas népszerűségnek örvendett. Aztán megjelentek a műanyagházas példányok és a fanyelesek szépen lassan visszaszorultak. Régen olcsó volt, ma az áruk már vetekszik a többiével, ráadásul minden esetben bélyegzőpárnát is szükséges vásárolni mellé.

Azok, akik nagy felületre szándékoznak bélyegezni, vagy egyszerűen csak szeretik a fa természetességét, tapintását, viszont nyugodtan válasszák ezt a fajtát. Műanyagházú: ez az önfestékező fajta messze a legismertebb és legnépszerűbb manapság. Aránylag kedvező áron lehet hozzájutni, könnyű és viszonylag tartós. Fémházas: amennyiben komoly igénybevételre számíthat a bélyegzőnk, érdemes fémházast választani, mert a napi több 100 lenyomatot másik fajta nem bírja.

névjegyek

A névjegykártya a cég arca

A névjegykártya az a terület, ahol szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Nagyon fontos, hogy a névjegykártyánk vagy a cégünk névjegykártyája passzoljon hozzánk, a cégünkhöz. Ez az a „papírdarab’, amelyet minden tárgyalás után a másik kezébe nyomunk ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen minőséget képvisel. Túlságosan egyszerűre tervezni legalább akkora hiba, mint túl bonyolultra.

Az interneten, számtalan helyen találunk névjegykártya szerkesztő felületeket, így mi is összeállíthatjuk az ideális névjegykártyát. Sőt nagyon sok névjegykártyát készítő cég honlapján is találunk efféle szerkesztőket. Akkor se essen kétségbe, ha nincs ehhez érzéke. Nagyon sokan tetszetős sablonokkal dolgoznak, de hanem talál köztük Önnek szimpatikusat, akkor a cégek kiváló grafikusokkal foglalkoznak, akik lesik minden kívánságát. Természetesen ilyenkor az ár is magasabb lesz.

A munka minőségére a sok éves tapasztalat és a profi munkakörnyezet a garancia. Ne spóroljon a névjegykártya grafikáján, mert azt csak egyszer kell kifizetni, utána már csak újat kell nyomni belőle, amikor elfogynak. Szinte bármilyen ötletünket meg tudják valósítani, de a teljesség igénye nélkül ezen opciók között válogathatunk: dombornyomás, sarokkerekítés, lakk-effekt, laminálás, formalakk.

Ne spóroljon a cégtáblán

Biztosan Ön is látott már olyan cégtáblát, amelynél elégedetten csettintett és olyat is, amely nem ütötte meg azt a mércét, amelyet Ön minőségnek gondol. Sajnos nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy nem áldoznak kellő figyelmet a cégtáblájuknak. A mai modern technikákkal pedig nagyon igényes és tartós cégtáblák készíthetőek.

Fóliadekoráció:

Vágott fólia dekoráció: ezek a reklámtáblák általában 3-5 mm vastag, kültéri, rugalmas műanyaglemezből készülnek, amelyre számítógép által vezérelt fóliavágó géppel kivágott öntapadós fóliát tesznek. Egyszerű grafikák, különféle szövegek és színátmenet nélküli logókhoz tökéletes eljárás.

Digitális nyomtatással készülő dekoráció:

Itt már részletesebb grafikákat is el tudnak készíteni. Akár fotókat, színátmenetes logókat is vállalnak, mert ezeket a formákat digitálisan nyomtatják öntapadós fóliára, majd ezt viszik fel a műanyag lemezre.

Gravírozott táblák:

Réz, selyemfényű: ezek 1,3 mm vastag szálrahúzott hatású rézből készülnek. Ebbe gravírozzák bele a grafikát, amely lehet szöveg és\vagy ábra. A színeknél érdemes arra figyelni, hogy a fekete általában benne van az árban, de a további színekért már külön díjat számítanak el. A külső behatásoktól egyrétegű lakkozással védik a táblát.

Réz, magasfényű: annyi az eltérés a az elsőhöz képest, hogy erre két réteg lakkot visznek fel.

Alumínium: ennek a vastagsága 1-2 mm között váltakozik, de az egységárakat mindig 1 mm-re adják meg. Az alumínium sajátossága révén matt, színes, selyemfényű változatokban is kérhetjük.

Fémhatású műanyag:

nagyon esztétikus cégtáblák készíthetőek, amelyek akár alumínium, akár rézhatású színekben is rendelhetőek. Jóval olcsóbb, mint a fémből készült cégtábla, viszont mivel csak fémhatású, ezért nem is lopják el.

Világító táblák:

Nem kérdés, hogy ezek a reklám és cégtáblák a legmutatósabbak. Hatalmas előnyük, hogy éjjel, amikor az összes hagyományos készítésű tábla „láthatatlanná” válik, a világító táblák akkor szöknek igazán az ember szemébe. Azaz szinte konkurencia nélkül hirdeti a rajta szereplő céget, szolgáltatást. Egy világítótáblát plexi előlap, alumínium profil és neonvilágítás jellemez.

Legyen szó akár névjegykártyáról, cégtábláról, reklámtábláról, netán bélyegzőről, a legfontosabb, hogy abba gondoljunk bele, hogy ezeket csak egyszer kell jól megcsinálnunk. Egy világító cégtábla sok éven keresztül szolgál minket, egy névjegykártya designt csak egyszer kell megfizetnünk, ahogyan a bélyegzőt is csak egyszer kell megtervezni. Ezért ne sajnáljuk rájuk az időt, a pénzt és az energiát, mert többszörösen meg fog térülni a beléjük fektetett munka.