Energetikai tanúsítvány

Hajhullás kezelése

A hajhullás mindkét nemet érinti. Nem egyformán és nem is ugyanúgy reagálunk rá. Az biztos, hogy a hajhullás szinte mindig figyelmeztetőjel a szervezettől, hogy valahol valami nincs rendben. Akkor beszélünk hajhullásról, ha a folyamatból kimarad az újranövés.A hajhullás bizonyos mértékig teljesen normális. Napi száz hajszál elvesztése még nem jelez semmi rendkívülit. Ez még semmi kórosra nem utal. Sokszor a nők és a férfiak már ilyenkor pánikba esnek. Nincs okunk előre aggódni.

A férfiaknál általában V-vonalban jelenik meg a hajhullás, amelytől rettegnek, de nekik szerencséjük is van, mert a kevés hajjal rendelkező, vagy éppen kopasz férfi látványa teljesen elfogadott. Ellenben ha egy nő haja hull ki, foltokban vagy épp kopaszodik meg, azt azonnal észrevesszük. Ezért is tartanak a nők a hajhullástól sokkal jobban.

A hajszál élete

Ahhoz, hogy megértsük a hajhullást, értenünk kell a hajképzés folyamatát. A hajszál gyökere, a hajhagyma, amely hajszálerek révén jut energiához, amelyből felépíti a hajszálat. A haj élete ciklikus és körforgásszerű, amelyet a növekedés, a gének és a hormonháztartás is meghatároz. Életünkben 12 ciklus van és ezek három fázisra bonthatóak: növekedési, nyugalmi és kihullásira.

A hajhullás fajtái

  • Androgenetikus hajhullás: férfiakra jellemző. Kopaszodó halánték, tonzúra, majd végül kopaszság jellemzi.
  • Diffúz hullás esetén a hajszálak előbb elvékonyodnak, majd megritkulnak
  • Alopecia areata: kör alakú hajhullás, az okok mögött allergiás reakciót vagy a szervezetben megbúvó gócot kell keresni.

Út a probléma gyökeréhez

Nagyon fontos, hogy a hajhullást hamar diagnosztizáljuk és elkezdődjön a kezelés. Nem szabad hagyni, hogy a probléma elhatalmasodjon, mert későbbi fázisban sokkal nehezebb olyan eredményt elérni, amellyel elégedettek leszünk.

Hajszálgyűjtés: amennyiben azt látjuk, hogy 100-nál jóval több hajszálunk hullik ki egy nap, forduljunk bőrgyógyászhoz. Ilyenkor mindig vigyük magunkkal a korábbi leleteinket, vérvizsgálatok eredményét és pontosan válaszoljunk a feltett kérdésekre. Hajmosáskor ne számoljuk a hajszálakat, mert olyankor több 100 is kihullhat egyszerre. A bőrgyógyásznál semmi őrdöngőségre nem kell számítani. Egyszerűen átvizsgálja a fejbőrünket és a hajunk szerkezetét. A vastag, vékony, töredezett hajszál is utalhat valamire. Ahogyan a vörös, vagy éppen túl zsíros fejbőr is. Ilyenkor mindig megvizsgálja a nyirokcsomókat is.

Ennek a módszernek egy radikálisabb módja a fejbőrbiopszia. Erre csak akkor van szükség, ha az előző módszerrel nem sikerült a dolgok végére járni. Valamint van egy nagyon egyszerű módszer. A háziorvos vagy a dermatológus a hüvelyk és a mutatóujja közé fog egy tincset és enyhén meghúzza. A szakember ebből is nagyon sok információt le tud szűrni.

Miért hullhat a hajunk?

Számtalan oka lehet a hajhullásnak. Sokszor nem is egyszerű lokalizálni a probléma forrását. Általában ezek okozzák a hajhullást, de természetesen ettől eltérő, a szervezetben végbemenő folyamatok is ludasok lehetnek.

testi-lelki krízisek, stressz

hormonháztartás felborulása

gyógyszerek

fogyás miatti táplálékmegvoná s

évszakváltozás – és még sok minden más okozhatja a hajszálak kihullását

gócok, gyulladások

Vitamint a hajnak!

Az egészséges, dús haj már messziről látszik. Vitalitást, magabiztosságot és szexuális vonzerőt is sugároz. Ellenben a fénytelen, fakó, ritkás hajkoronával. Persze nem egyszer mi kreálunk magunknak problémát ebből, mert nem elégszünk meg azzal, amink van. De mindig eljön az a pont, amikor a hajhullás ellen már valóban tenni kell. Ennek egyik legjobb módja, ha felturbózzuk a hajhagymák energiaraktárát különféle vitaminokkal.

Fehérje, vitamin, nyomelem: ez a triász felelős az egészséges hajért. Ezek az építőanyagok azok, amelyek ha például egy koplalás során kiürülnek a szervezetből, azonnal pótolni kell őket. Persze az elhalás nem történik egyik percről a másikra. Előbb csak elvékonyodnak a szálak, majd megritkulnak, végül nem nő ki helyettük új. Ugyanez van a fehérjebevitellel. Vannak esztelen diéták, amelyek 1000 kalória bevitelt sem engedélyeznek és a fehérjét is megvonják az embertől. Soha ne kövessük ezeket a tanácsokat. A hajhagyma éhezik az energiára, hát adjuk meg neki!

Ők segíthetnek a bajban:

B-vitaminok: erősítik és táplálják a hajat, valamint a faggyútermelésre és a hajhagyma anyagcseréjére is jó hatással vannak. B-vitamint a halakban, magvakban, hüvelyesekben találunk, de a boltban is megvásárolhatjuk étrend kiegészítő formájában.

A-vitamin: a bőr és a hajszálak fejlődését segíti. Az A-vitamin túladagolás tilos, de a kevés bevitele is káros. Ezért a tablettákkal óvatosan. Retinolt nagy mennyiségben tejtermékekben, sárgarépában, sárgabarackban és halolajban találunk.

C-vitamin: mindenre hat, így a hajra is. Ez egy univerzális vitamin, amely sejterősítő hatású és a citrusokban, paprikában rengeteg van, de az aszkorbinsav is tökéletes megoldás.

Réz: ez a nyomelem szabályozza az anyagcseréért felelős enzimeket. Teljes kiőrlésűekben, magvakban és aszalt gyümölcsben érdemes gondolkodni.

H-vitamin: ettől lesz a hajunk erős és csillogó. A tojásfehérjében, halban, tejben, magvakban és a teljes kiőrlésű gabonában találkozhatunk a megfelelő mennyiséggel.

Cink: nem csak a hajra, a körömre is kifejti a hatását. Növekedő, sejtképző szerepe van miközben óvja a hajhagymákat a gyulladástól. Húst, tojást, sajtot és osztrigát fogyasszunk.

Vas: vashiány, hajhullás. Ez ennyire egyszerű. Ezért a vegetáriánusok különösen veszélyeztetettek.

Fehérje: a hajat kreatin alkotja. Ezek után nem lehet kérdés a magas fehérjebevitel létjogosultsága. Ha lehet, a növényi fehérjéket részesítsük előnyben (burgonya, gabonák)

A hajápolás szabályai

Nem is hinnénk, hogy megfelelő szabályok betartásával, mennyivel csökkenthetjük a hajhullást, illetve őrizhetjük meg hajunk egészségét.

Nagyon fontos, hogy sampon ne legyen sokáig a fejbőrünkön és mindig pH-semlegeset használjunk.

Az utolsó öblítéshez az előzőektől eltérően, valamennyivel hidegebb vizet használjunk, mert így aktivizáljuk a vérkeringést.

Mindig szárítsuk meg a hajunkat, még nyáron is. Arra figyeljünk, hogy ne érje forró levegő a fejbőrünket.

Mindig szárítsuk meg a hajunkat, ha előtte eláztunk.

A hajhullás egy igen kellemetlen dolog. Sokszor nem tehetünk ellene semmit, mert genetikailag kódolva van bennünk. Ettől függetlenül lehet késleltetni a folyamatot a megfelelő vitaminok, nyomelemek fogyasztásával. Valamint amikor baj van, akkor bátran forduljunk bőrgyógyászhoz, mert a korán felfedezett hajhullást sokkal könnyebb kezelni és megállítani mint a már előrehaladott állapotban lévőt.

Legyen Ön akár férfi, akár nő, ne csináljon hiúsági kérdést a hajából, hanem keresse fel az orvosát mert könnyen lehet, hogy pillanatok alatt megoldódik az a probléma, amelyen Ön különben rengeteget rágódna.