Energetikai tanúsítvány

Családi ház

Ahogyan haladunk az időben, úgy válik egyre fontosabbá az, hogy mennyi energiát emésztünk fel életünk során. Mivel a privát időnk nagy részét otthon töltjük, ezért a legtöbb energiát is ott használjuk fel. Az energetikai tanúsítvány pontosan arra hivatott, hogy első körben rávilágítson a hiányosságra, majd esetleg megoldást is kínáljon.

Az energetikai tanúsítvány 2011 végéig opcionálisan választható dokumentum volt, de 2012. január 1-től már szinte az összes ingatlan esetében kötelezővé tették.

Az energetikai tanúsítvány végre egy hasznos ötlet

Számtalan megmagyarázhatatlan vagy éppen teljesen felesleges jogszabály születik meg éves szinten, de szerencsére azt, amelyik az energetikai tanúsítványt törvénybe foglalta és szabályozza, nem tartozik ezek közé. Ez a tanúsítvány pontosan arra jó, amire ki lett találva. Kiállít egy véleményt az ingatlanunk energiafogyasztásáról. Arról, hogy mennyit használ el és ennek hányad része veszik kárba. Már nagyon ideje volt egy ilyen „kontrollnak”, hiszen ebben a tanulmányban minden le van írva feketén-fehéren. Amikor kézbe vesszük, 10 perc után tudni fogjuk, hogy egy addig nekünk teljesen ismeretlen ingatlan milyen ismérvekkel rendelkezik. Ez pedig magabiztossá tehet minket a vásárláskor, de az eladót is, hiszen nem csak mondja, hanem meg is tudja mutatni, hogy az ő általa kínált ingatlan bizony rezsibarát. Ez pedig manapság kulcskérdés. Az autót sem elég megvenni, üzemeltetni is kell. A lakást sem elég egyszer megvásárolni, számolni kell a havonta felmerülő költségekkel is.

A tanúsítvány természetesen megfogalmaz normákat. Ezeket A+ és I energetikai besorolásnak is nevezhetjük. Nem a véletlen műve, ha Önnek nem ismeretlen ez a fajtajelzés. A mosógépeknél, hűtőknél, televízióknál, egyszóval a háztartási és elektronikai termékeknél is alkalmazzák ezt a besorolást. Amennyiben egy ingatlan A+ besorolást kap, akkor az hihetetlenül energia hatékony. A „C” jelenti a kiindulópontot. Ez azaz érték, amelyhez viszonyítanak. A „C” jelzésű ingatlan se nem pénztárcabarát, se nem lyukas zsák. Ezért amennyiben ennél jobb az értékelése egy ingatlannak, akkor az mindenképpen pozitívum.

Az energetikai vizsgálatot elvégző és a tanúsítványt kiállító energetikai szakember keze nem csak eddig ér el. Ha hagyjuk, akkor konkrét javaslatokat tehet arra, hogy miképpen korszerűsítsük az ingatlant, hogy az jobban gazdálkodjon az energiával. Hosszútávon rengeteg pénz folyhat kis a zsebünkből, vagy éppen vándorolhat a pénztárcánkba azáltal, hogy korszerűsítünk, vagy sem.

Az épületenergetikai tanúsítvány egy néhány oldalas dokumentum, amely bár tartalmaz bonyolult számításokat, a végeredmény bárki számára értelmezhető és némi utána járás révén minden kitisztul az ember fejében.

Az épületenergetikai tanúsítvány tehát az átlagember számára is könnyen értelmezhető némi magyarázat után és az interneten is számtalan helyen letölthetünk energiatanúsítvány mintákat és azok értelmezéseit.

Ki készíthet energia tanúsítványt?

Energetikai tanúsítványt a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara névjegyzékében megtalálható tanúsítók állíthatnak ki. Senki más. Szerencsére nincsen hiány belőlük és a kamara is számos helyen oktatja a jövő tanúsítóit. A következő lépés a kamarai vizsga, amelynek a sikeres abszolválása előfeltétele annak, hogy valaki kiadhasson energetikai tanúsítványt.

Mikor van szükség tanúsítványra?

Az energetikai tanúsítvány mibenlétét a 176/2008. évi kormányrendelet 3. pontja határozza meg. Az érvényben lévő jogszabály szerint akkor kell tanúsítványt kérni, ha:

 • 1. új épületet szeretne valaki építeni
 • 2. meglévő épület (önálló rendeltetési egység. lakás) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása
 • 3. amennyiben 1000 m2-nél nagyobb alapterületű, hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasznú épületről beszélünk. Ilyenkor jól látható helyen ki is kell függeszteni a dokumentumot, hogy bárki hozzáférhessen
 • 4. 50 m2-nél kisebb alapterületű épület, amely lakásként funkcionál

Mikor nem kötelező?

 • 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületnél
 • olyan épületnél, amelyet nem terveznek évi négy hónapnál huzamosabb ideig használni
 • olyan épületnél, amelyet 2 évre terveznek maximum, szintén nincs szükség energetikai tanúsítványra
 • a hitéletű rendeltetési épületeknél

 • amennyiben jogszabály védetté nyilvánít egy épületet, vagy az épület egy védetté nyilvánított területen helyezkedik el

 • azon épületeknél, ahol mezőgazdasági munka folyik

 • műhelyeknél
 • levegővel felfújt, vagy feszített, huzamosabb ideig emberi tartózkodásra alkalmas sátorszerkezetnél (pl.: fesztiválok)
 • a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyeknél, tulajdonosváltás és bérbeadás esetén
 • ha ugyanabban az ingatlanban már résztulajdonnal rendelkező tulajdonos további tulajdonrészt vásárol meg

 • a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén
 • azokra az épületekre, amelyek esetében a belső hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki

Energetikai tanúsítvány érvényessége, kalkulátor

A tanúsítványokat 10 évre adják, illetve ha a jogszabály megváltozna, akkor az új feltételnek megfelelően. Valamint akkor is érvényét veszti a tanúsítvány, ha az épületben épületgépészeti, épületszerkezeti felújításra, korszerűsítésre kerül sor.Kíváncsi arra, hogy mennyi pénzt emészt fel átlagosan az Ön ingatlanában az éves energiafelhasználás? Esetleg jó lenne némi motiváció a korszerűsítéshez. Erre tökéletesek az interneten fellelhető kalkulátorok, amelyeket lakásokra és családi házakra terveztek.

Az energia tanúsítvány ára

Nincsenek teljesen fix árak, de azt azért elmondhatjuk, hogy akár Szegeden, akár Debrecenben, Pécsen vagy épp Budapesten keresünk energetikai tanúsítvány kiállításával foglalkozó szakembert, illetve céget, az ár 20-30 ezer forint között mozog.

Lakásnál maga a vizsgálat 12-15 ezer+áfa. Családi háznál 15-18+áfával érdemes számolni. Érdemes kicsit rászámolni, mert egyéb költségek és az esetlegesen felszámított kiszállási díj még dobhat a számla végösszegén valamennyit.

Az energetikai tanúsítvány mindössze pár éve vált kötelezővé, de máris érezni, hogy az emberek szeretik. Nem véletlen. Hazánkban számtalan panel épült, ezeknek az energiahatékonyságát sokszor teljes homály fedi. Márpedig a legtöbben ilyen ingatlanokat vásárolnak és költöznek be hol egyedül, hol családostul. Számukra tökéletes támpontot jelent egy, a vásárlás előtt elkészített energetikai tanúsítvány, amely után sokkal könnyebben tudnak a lakás fenntartásával kapcsolatos költségekkel is kalkulálni.

Jelenleg Magyarországon több százezer ingatlan rendelkezik ezzel a minősítéssel. A népszerűsége az ára ellen sem csökken. Az energetikai tanúsítvány költsége, ha csak nem szerződésben külön kitérnek rá a felek, mindig az eladót terhelik. Az eladó pedig érdekelt abban, hogy eladja a lakást, ezért zokszó nélkül elkészíti. Amely akár arra is jó lehet, hogy felvigye vele az ingatlan árát.